Jyväskylän Uusi Apteekki

Kevättalvella moni tukkoisesta ja vuotavasta nenästä oireileva saattaa pohtia, onko kyse flunssasta vai siitepölyallergiasta. Molempien vaivojen oirekuvaan sopii väsymys, tukkoinen olo, vuotava nenäerite ja punoittavat silmät. Allergisen nuhan ja flunssan voi kuitenkin erottaa toisistaan oireita ja niiden kestoa tarkkailemalla. Allergisessa nuhassa nenä vuotaa jatkuvasti kirkasta eritettä, kun taas flunssassa erite on sitkeämpää ja usein sameaa. Voimakas kurkkukipu ja lihaskipu liittyvät ainoastaan flunssaan. Tavallisen flunssan oireet menevät ohi tyypillisesti noin viikossa, mutta allergiaoireet jatkuvat selvästi pidempään, – niin kauan kuin allergiaa aiheuttavaa siitepölyä on ilmassa.

OSTA VERKKOAPTEEKISTA

Kortikosteroidi- ja antihistamiinisumute on ensisijainen valinta 

Allergisen nuhan ensisijaisena hoitona on kortisonia sisältävän nenäsumutteen käytön aloittaminen ja jatkaminen koko allergiakauden ajan. Nykyisin apteekisa on ilman reseptiä saatavilla myös sekä kortisonia että antihistamiinia sisältävä yhdistelmänenäsumute, jonka vaikutus alkaa kortisonisumutetta nopeammin. Tärkeintä on, että valittua nenäsumutetta käytetään säännöllisesti päivittäin. Lääkkeen teho pääsee parhaimpaan vaikutukseensa kortisonisumutteissa vasta 1-2 viikon kuluessa aloituksesta, antihistamiinia sisältävissä sumutteissa jo nopeammin. Tämän vuoksi siitepölyallergian hoito kannattaakin aloittaa ennakoivasti, jo 1-2 viikkoa ennen siitepölykauden alkamista.

Siitepölyn tilannetta Suomessa voi seurata sivustolta www.norkko.fi

Annostele nenäsumutetta oikein 

  1. Niistä ensin nenä tai huuhtele nenäkannulla. Voit myös sumuttaa apteekista saatavaa merivesipohjaista liuosta runsaasti nenään, antaa vaikuttaa hetken ja niistää nenän sitten tyhjäksi.
  2. Varmista lääkkeen pakkausselosteesta, tarvitseeko valmistetta ravistaa ennen käyttöä ja toimi sen mukaan.
  3. Ennen valmisteen sumuttamista paina pää hieman etukumaraan. Vie pullon suutin nenään viistosti niin, että se suuntautuu kohti korvaa (ei nenän väliseinään). Annostelu helpottuu, jos suihkaiset vasempaan sieraimeen käyttämällä oikeaa kättä ja päinvastoin.
  4. Niiskaise kevyesti sisäänpäin samalla kun suihkutat lääkettä. Hengitä hetki suun kautta suihkauksen jälkeen.
Valokuva: Andrea Piacquadio

Vahvista nenän limakalvoja päivittäin öljypohjaisella sumutteella

Nenän limakalvot tarvitsevat voitelua ja vahvistusta siinä missä kuiva iho tarvitsee rasvausta. Öljypohjaisten, A-vitamiinia tai dekspantenolia sisältävien nenäsuihkeiden käyttö auttaa pitämään limakalvot vahvoina ja karstattomina, jolloin ne ovat vastustuskykyisemmät allergeeneille sekä viruksille. Voitelevat nenäsuihkeet ennaltaehkäisevät myös kortisonisumutteiden limakalvoa kuivattavaa vaikutusta. Suihkauta öljysuihketta esimerkiksi viimeiseksi illalla ennen nukkumaanmenoa.

Oireilevaa nenää voi hoitaa nenähuuhtelukannun avulla, joka puhdistaa nenäontelot allergeeneista ja limasta, ja kosteuttaa samalla nenän limakalvoja. Huuhtelun oi tehdä pahimman allergiakauden aikana jopa päivittäin ja oireiden helpottaessa pari kertaa viikossa. Jos nenähuuhtelu ei tunnu kivalta, apteekista löytyy vesipohjaisia sumutteita, joilla nenää voi pestä runsaasti ja niistää sitten tyhjäksi. Tämä kannattaa toistaa aamuin illoin.

Tehosta hoitoa tarvittaessa suun kautta annosteltavalla antihistamiinilla 

Jos paikallishoitovalmisteet eivät lievitä allergisen nuhan oireita, on syytä ottaa suun kautta nautittavat allergialääkkeet käyttöön. Antihistamiinitabletit voivat lisätä paikallisvalmisteiden tehoa ja auttavat erityisesti aivasteluun ja limaneritykseen. Allergialääke kannattaa ottaa aamulla, jotta lääkkeen teho on parhaimmillaan päivän aikana, kun allergeeneille altistuu. Antistamiinit ovat tehokkaita ja turvallisia lääkevalmisteita allergisen nuhan hodossa ja valmisteita saa myös ilman reseptiä. Apteekissa farmaseuttinen henkilökunta auttaa sopivan valmisteen valinnassa. Valintaan vaikuttaa mm. ikä, raskaus, imetys ja muu käytössä oleva lääkitys.

Milloin lääkäriin? 

  • Alle kouluikäisille suositellaan lääkärissä käyntiä, jotta oireet varmistetaan allergian aiheuttamiksi. 
  • Oireet eivät rauhoitu itsehoitolääkkeillä ja -valmisteilla. 
  • Oireet ovat ympärivuotisia. 
  • Voimakas ja pitkäkestoinen yskä ja hengitysteiden oireet on myös hyvä tutkituttaa lääkärin toimesta. 

Asiantuntijana Taina Pitkänen, proviisori, Jyväskylän Uusi Apteekki 

Varaudu ajoissa siitepölyallergiakauteen ja osta sopivat lääkevalmisteet ja allergian hoidon tukituotteet Uudesta Apteekista Sokkarilta tai verkosta. Autamme sinua sopivien tuotteiden valinnassa!