Jyväskylän Uusi Apteekki

Allergia on yleinen ja kiusallinen vaiva, joka on onneksi hyvin hoidettavissa. Voimakkailta oireilta välttyy, kun hoidon aloittaa riittävän ajoissa. Tyypillisiä allergiaoireita ovat vetisesti vuotava, kutiseva ja tukkoinen nenä. Useimmilla myös silmät kutisevat, punoittavat ja vuotavat. Muita allergiaoireita ovat keuhkoputkien limaisuus, aivastelu ja väsymys. Olo voi tuntua väsyneeltä etenkin allergian alkaessa, jolloin elimistö reagoi voimakkaasti allergeeneihin. Miten allergiaoireita kannattaa hoitaa ja mitä itsehoitovalmisteiden valinnassa on syytä ottaa huomioon?

Paikallishoidolla apua allergiaoireisiin 

Allergiaoireita hoidetaan ensisijaisesti paikallishoidon avulla. Oireita lievitetään lääkeaineilla paikallisesti siellä, missä niitä esiintyy, kuten nenässä tai silmissä. Apteekeissa on laaja valikoima ilman reseptiä saatavia itsehoitolääkkeitä, joilla oireita hoidetaan. Allergiseen nuhaan suositellaan nenäsuihkeita ja silmäoireisiin silmätippoja. Jos oireita esiintyy molemmissa, voidaan niitä hoitaa yhtä aikaa. 

Nenäsuihkeita on saatavilla kahdenlaisia. Kortikosteroidisuihkeet hoitavat nenän limakalvon allergiasta johtuvaa tulehdusreaktiota ja turvotusta tehokkaasti. Myös antihistamiinia sisältävät nenäsuihkeet helpottavat vuotavaa ja tukkoista nenää nopeasti. Kutisevia, punoittavia ja vuotavia silmiä hoidetaan antihistamiinia sisältävillä silmätipoilla, jotka tehoavat jopa vaikeisiin allergisiin silmäoireisiin.

Näin valitset oikean allergialääkkeen 

Jos paikallishoitovalmisteet eivät lievitä allergian oireita, on syytä ottaa suun kautta nautittavat allergialääkkeet käyttöön. Allergialääke kannattaa ottaa aamulla, jotta lääkkeen teho on parhaimmillaan päivän aikana, kun allergeeneille altistuu. Tunnetuimpia itsehoitolääkkeitä ovat antihistamiinia sisältävät tabletit, joiden vaikuttavat lääkeaineet vaihtelevat. Antihistamiinien soveltuvuus vaihtelee ikäryhmittäin. Lapsille antihistamiiniksi suositellaan setiritsiiniä, jonka käyttö voidaan lyhytaikaisena aloittaa jo kahden ikävuoden jälkeen. Lasten allergioissa kannattaa kuitenkin olla lääkäriin yhteydessä, jotta varmistetaan oireiden johtuvan allergiasta. Senioreilla antihistamiinin valinnassa puolestaan huomioidaan, että lääkeaine ei rasita muun muassa munuaisia. Yleisiä ikäihmisten käytössä olevia antihistamiineja ovat desloratadiini ja ebastiini. 

Toisinaan allergialääke saattaa aiheuttaa väsymystä, jolloin antihistamiinivalmiste kannattaa vaihtaa. Väsymys on kuitenkin yksilöllistä. Sopivan allergialääkkeen valinnassa kannattaakin kääntyä apteekin henkilökunnan puoleen. 

Valokuva: Andrea Piacquadio

Lievitä oireita ajoissa 

Allergiaoireista kärsivän on tärkeä aloittaa hoito ajoissa, jotta lääkkeistä saa riittävän tehon allergeeneja vastaan. Esimerkiksi kausiallergiasta kärsivä voi seurata siitepölyn määrää alueellisesti ja varautua oireiden alkamiseen. Hoidon ennakointi ehkäisee erityisesti hankalia oireita. Paikallishoitovalmisteilla kestää yksi tai kaksi viikkoa, kun lääke pääsee parhaimpaan tehoon, ja siksi on tärkeää aloittaa niiden käyttö riittävän ajoissa. Silmä- ja nenäoireisiin käytettävät paikallishoitovalmisteet ovat turvallisia ja niitä voi käyttää koko allergiakauden ajan. Säännöllinen hoito on suositeltavaa, jotta oireet pysyvät kurissa. 

Voimakkaasta allergiasta kärsivän kannattaa tutustua myös muihin keinoihin, joilla allergiaoireita voi lievittää. Vuotava ja tukkoinen nenä on ikävä vaiva, joka pitkäkestoisena voi rasittaa nenän limakalvoja. Oireilevaa nenää voi hoitaa nenähuuhtelukannun avulla, joka puhdistaa nenäontelot allergeeneista ja limasta, ja kosteuttaa samalla nenän limakalvoja. Limakalvoja voi hoitaa ja vahvistaa myös yöksi suihkutettavan nenäöljyn avulla. Öljy auttaa limakalvoja pysymään vahvoina allergeeneja ja muita bakteereja vastaan. 

Milloin lääkäriin? 

  • Alle kouluikäisille suositellaan lääkärissä käyntiä, jotta oireet varmistetaan allergian aiheuttamiksi. 
  • Oireet eivät rauhoitu itsehoitolääkkeillä ja -valmisteilla. 
  • Oireet ovat ympärivuotisia. 
  • Silmäoireilu viittaa allergian sijaan silmätulehdukseen. Silmätulehdus on bakteerin aiheuttama ja hoito vaatii reseptilääkkeenä saatavia antibioottitippoja. 
  • Voimakas ja pitkäkestoinen yskä ja hengitysteiden oireet on myös hyvä tutkituttaa lääkärin toimesta. 

Asiantuntijana Taina Pitkänen, proviisori, Jyväskylän Uusi Apteekki 

Varaudu ajoissa siitepölyallergiakauteen ja osta sopivat lääkevalmisteet ja allergian hoidon tukituotteet Uudesta Apteekista Sokkarilta tai verkosta. Autamme sinua sopivien tuotteiden valinnassa!